Co warto wprowadzić do jadłospisu, aby mieć lepszą odporność?

Wirusy, zakażenia bakteryjne, przeziębienia- tak naprawdę przez cały rok jesteśmy narażeni na rozmaite infekcje, a to, czy poddamy się działaniu patogenów w dużej mierze zależy właśnie od naszej odporności. Stanowi ona swego rodzaju tarczę ochronną, która pomaga nam obronić się i nie tracić czasu na gorączkę, katar czy kaszel, które mogą pokrzyżować nam plany. Co jednak możemy zrobić w sytuacji, kiedy chcielibyśmy naszą odporność podbudować tak, aby rzeczywiście mniej chorować? Warto zacząć od odpowiedniej diety, która pozwoli nam utrzymać nasz organizm w dobrej kondycji. A silniejszy organizm znacznie szybciej i łatwiej będzie w stanie stawić czoła infekcjom. Co więcej, dieta wzmacniająca odporność może mieć dobroczynny wpływ na nasze ogólne zdrowie i samopoczucie. Jakie zmiany w codziennym jadłospisie warto wprowadzić?

Dlaczego akurat dieta jest taka ważna?

Nie każdy o tym wie, ale to właśnie przewód pokarmowy, a konkretniej nasze jelita pełnią kluczową rolę w budowaniu odporności organizmu- to tutaj znajduje się zdecydowana większość komórek, które są odpowiedzialne za odpowiedź organizmu w przypadku kontaktu z patogenami. Dlatego też dieta wzmacniająca odporność jest niesamowicie ważna i warto zwrócić na nią uwagę po to, aby po prostu czuć się dobrze i cieszyć się zdrowiem.

 

A skoro już wiemy, że absolutną podstawą budowania odporności będzie odpowiednia dieta, która będzie zróżnicowana i dobrze zbilansowana- zastanówmy się nad wprowadzeniem do jadłospisu konkretnych produktów. W opracowaniu takiego właśnie jadłospisu może nam pomóc doświadczony dietetyk, którego możemy znaleźć chociażby w sieci gabinetów projektzdrowie.info. W szczególności jednak powinniśmy zwrócić uwagę na takie kwestie jak:

 

  • Odpowiednią dawkę owoców i warzyw w diecie każdego dnia- znajdziemy w nich zarówno witaminę C, rutozyd jak i beta- karoten. Witamina C wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, a beta- karoten jest szalenie ważnym antyoksydantem. W szczególności warto wprowadzić do diety marchew, pietruszkę, jarmuż, szpinak, a także pomarańcze i cytryny.
  • Układ odpornościowy nie będzie dobrze funkcjonował bez witaminy D. Jednocześnie, organizm nie będzie w stanie sam jej sobie wyprodukować bez słońca, a dostarczenie jej w odpowiednich ilościach wraz z pożywieniem jest właściwie niemożliwe. Dlatego też jest to jedna z niewielu witamin, które faktycznie dobrze jest suplementować w odpowiednich dawkach w miesiącach, kiedy ilość słońca jest ograniczona.
  • Bakteria kwasu mlekowego- wspierają one funkcjonowanie jelit. Możemy je znaleźć w wielu przetworach mleczarskich, chociażby w jogurtach, które mają opisane na etykiecie, że faktycznie zawierają probiotyki. Alternatywą jest spożywanie kiszonek. Osoby, które nie mogą spożywać jogurtów mogą przyjmować probiotyki w tabletkach.
  • Wśród najistotniejszych dla naszego organizmu pierwiastków i minerałów znajdziemy cynk oraz selen, które bardzo istotnie wpływają na odporność naszego organizmu. Pierwiastki też można znaleźć w mięsie, ale i w fasoli czy też kaszach, w czosnku czy też w migdałach.