Większość osób proces odchudzania jednoznacznie kojarzy z dość uciążliwym okresem, któremu musi towarzyszyć nieustanny głód. Dieta odchudzająca nie musi jednak wyglądać w taki sposób, że trudno ją znieść, a wizyta u dietetyka pozwoli na dość łatwe zrzucenie kilku kilogramów w taki sposób, że nie będzie to bardzo uciążliwe pod względem psychicznym. Dowiedz się, czy dieta redukcyjna faktycznie musi być uciążliwa.
Dieta odchudzająca, a zbyt duże restrykcje kaloryczne
Bardzo częstą przyczyną tego, że dieta odchudzająca okazuje się bardzo uciążliwa, są zbyt duże restrykcje kaloryczne. Przyjmuje się, że na początku nie powinno się schodzić z podażą kalorii zbyt nisko, a ponadto zawsze należy to dopasować do indywidualnych cech organizmu i stanu zdrowia. Jeśli restrykcje będą bardzo duże, faktycznie szybko pojawi się intensywne uczucie głodu, które trudno wytrzymać. Jeśli dieta redukcyjna jest w tej kwestii prawidłowo rozpisana, nie powinno być z tym żadnego problemu.
- Duży deficyt energetyczny powinien pojawić się dopiero w ostatnich etapach odchudzania. Ponadto taki stan nie powinien trwać zbyt długo, co wynika z kwestii zdrowotnych.
- Jeśli deficyt na początku nie jest duży, odczucia nie powinny być na tyle intensywne, by okazywały się trudne do wytrzymania.
- Rozpisując jadłospis samodzielnie, trzymaj się minimalnych deficytów na poziomie nieprzekraczającym 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego.
- Jeśli masz z tym problem lub nie wiesz, jak to zrobić, wizyta u dietetyka będzie najlepszym rozwiązaniem.
Dieta redukcyjna, a nieodpowiednie proporcje makroskładników
Jeśli nie masz wystarczająco dużo doświadczenia i wiedzy w rozpisywaniu diet, być może nie uwzględniłeś, że poza ilością kalorii trzeba też uwzględnić właściwe proporcje makroskładników. Jeśli w diecie masz zbyt mało węglowodanów, a przeważają tłuszcze, prawdopodobnie stale masz zbyt niskie stężenie cukru we krwi. Nie zawsze będzie to niewskazane, jednak przeciętna dieta odchudzająca powinna zawierać odpowiednią ilość węglowodanów, a w tym węglowodanów złożonych.
To sprawi, że nie będzie Cię tak szybko dopadać uczucie głodu. Każda dieta powinna być też dopasowana do indywidualnych preferencji. Każdy ma nieco inny organizm, więc zawsze należy obserwować swoje reakcje i nie starać się za wszelką cenę nic nie zmieniać, gdy samopoczucie jest ewidentnie bardzo złe. Czasem warto też wykonać podstawowe badania u lekarza, a przede wszystkim sprawdzić poziom cukru. Być może słabe samopoczucie jest wynikiem jakiejś jednostki chorobowej.
Kiedy dieta robi się uciążliwa?
W normalnych warunkach dieta odchudzająca może zrobić się uciążliwa wtedy, gdy osiąga się około 10% poziomu tkanki tłuszczowej u mężczyzn i 18% u kobiet. Wynika to z reakcji hormonalnej organizmu i jest to oznaka, że już czas na zakończenie odchudzania. Są to jednak bardzo niskie poziomy właściwe dla sportowców. Jeśli Twój poziom tkanki tłuszczowej jest dużo wyższy, prawdopodobnie dieta i cały proces odchudzania są źle zaplanowane.
Większość osób proces odchudzania jednoznacznie kojarzy z dość uciążliwym okresem, któremu musi towarzyszyć nieustanny głód. Dieta odchudzająca nie musi jednak wyglądać w taki sposób, że trudno ją znieść, a wizyta u dietetyka pozwoli na dość łatwe zrzucenie kilku kilogramów w taki sposób, że nie będzie to bardzo uciążliwe pod względem psychicznym. Dowiedz się, czy dieta redukcyjna faktycznie musi być uciążliwa.
Dieta odchudzająca, a zbyt duże restrykcje kaloryczne
Bardzo częstą przyczyną tego, że dieta odchudzająca okazuje się bardzo uciążliwa, są zbyt duże restrykcje kaloryczne. Przyjmuje się, że na początku nie powinno się schodzić z podażą kalorii zbyt nisko, a ponadto zawsze należy to dopasować do indywidualnych cech organizmu i stanu zdrowia. Jeśli restrykcje będą bardzo duże, faktycznie szybko pojawi się intensywne uczucie głodu, które trudno wytrzymać. Jeśli dieta redukcyjna jest w tej kwestii prawidłowo rozpisana, nie powinno być z tym żadnego problemu.
- Duży deficyt energetyczny powinien pojawić się dopiero w ostatnich etapach odchudzania. Ponadto taki stan nie powinien trwać zbyt długo, co wynika z kwestii zdrowotnych.
- Jeśli deficyt na początku nie jest duży, odczucia nie powinny być na tyle intensywne, by okazywały się trudne do wytrzymania.
- Rozpisując jadłospis samodzielnie, trzymaj się minimalnych deficytów na poziomie nieprzekraczającym 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego.
- Jeśli masz z tym problem lub nie wiesz, jak to zrobić, wizyta u dietetyka będzie najlepszym rozwiązaniem.
Dieta redukcyjna, a nieodpowiednie proporcje makroskładników
Jeśli nie masz wystarczająco dużo doświadczenia i wiedzy w rozpisywaniu diet, być może nie uwzględniłeś, że poza ilością kalorii trzeba też uwzględnić właściwe proporcje makroskładników. Jeśli w diecie masz zbyt mało węglowodanów, a przeważają tłuszcze, prawdopodobnie stale masz zbyt niskie stężenie cukru we krwi. Nie zawsze będzie to niewskazane, jednak przeciętna dieta odchudzająca powinna zawierać odpowiednią ilość węglowodanów, a w tym węglowodanów złożonych.
To sprawi, że nie będzie Cię tak szybko dopadać uczucie głodu. Każda dieta powinna być też dopasowana do indywidualnych preferencji. Każdy ma nieco inny organizm, więc zawsze należy obserwować swoje reakcje i nie starać się za wszelką cenę nic nie zmieniać, gdy samopoczucie jest ewidentnie bardzo złe. Czasem warto też wykonać podstawowe badania u lekarza, a przede wszystkim sprawdzić poziom cukru. Być może słabe samopoczucie jest wynikiem jakiejś jednostki chorobowej.
Kiedy dieta robi się uciążliwa?
W normalnych warunkach dieta odchudzająca może zrobić się uciążliwa wtedy, gdy osiąga się około 10% poziomu tkanki tłuszczowej u mężczyzn i 18% u kobiet. Wynika to z reakcji hormonalnej organizmu i jest to oznaka, że już czas na zakończenie odchudzania. Są to jednak bardzo niskie poziomy właściwe dla sportowców. Jeśli Twój poziom tkanki tłuszczowej jest dużo wyższy, prawdopodobnie dieta i cały proces odchudzania są źle zaplanowane.